Kurtuluşun 95. Yılı Solotürk İle Kutlandı

Kurtuluşun 95. Yılı Solotürk İle Kutlandı
Edirne'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yılı nedeniyle düzenlenen etkinlikler, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başladı Solotürk'ün Edirne semalarındaki gösterisiyle son buldu. 

Edirne'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yılı nedeniyle düzenlenen etkinlikler, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başladı ve Kurtuluş Korteji ile devam etti. Etkinlikler, Türk Hava Kuvvetleri gösteri ekibi Solotürk'ün Edirne semalarındaki gösterisiyle son buldu.

25 Kasım Kurtuluş Bayramı nedeniyle düzenlenen törenler saat 11.00'de Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. Törene Edirne Valisi Günay Özdemir, 54. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, AK Parti Milletvekili Rafet Sezen, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan ve Okan Gaytancıoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Atatürk Anıtı'na çelenk sunumunun ardından törenler Talatpaşa Caddesi'ndeki geçit töreniyle devam etti. Tören alanına gelen Edirne Valisi Günay Özdemir, 54. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan halkı selamladıktan sonra protokoldeki yerini aldı.

KENT TEMSİLİ OLARAK TESLİM ALINDI 

Türk ulusunun bağımsızlık simgesi olan Türk bayrağını temsili törenle teslim alan dönemin Valisi Şakir Bey’i canlandıran genç daha sonra Türk bayrağını Vali Günay Özdemir’e sundu.

Kentin temsili olarak teslim alınmasının ardından Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kurtuluşun 95. yılında Edirnelilere seslendi. Edirne’nin 2 yıldan fazla düşman işgalinde kaldığını ifade dene Gürkan: "Ulusumuzun yine Edirne’den, yine Trakya’dan yaktığı kurtuluş meşalesi, bağımsızlık savaşı sona ermiş ve kahraman Türk ordusu vatanın her bölgesinde olduğu gibi Edirne’yi de düşman işgalinden kurtarmıştır. O tarihe kadar 2 yıldan fazla bir süre düşman işgalinde kalan Edirneliler, yokluk, harabe ve zulüm altında kalmışlardır." dedi.

Batıdan bir güneş, bir Mustafa Kemal Atatürk doğduğunu sözlerine ekleyen Gürkan: "Demiştir ki Mustafa Kemal; 'Düşman vatanın bağrına dayamışsa hançerini, vardır elbet memleketi kurtaracak bahtı kara kaderini'. Ülkenin ilk müdafa-i hukuk cemiyeti, Türkiye’yi işgalden çıkarak, aydınlığa kavuşturacak ilk müdafa-i hukuk cemiyeti Edirne’de, bu şanlı topraklarda Trakya Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti olarak kurulmuştur. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsuna çıkarak başlattığı Kurtuluş Savaşı’nın devamında yine bizzat Atatürk tarafından kurulan Anadolu Müdafa-i Hukuk Cemiyeti ile ikisi birleştirilmiş, Anadolu ve Trakya Müdafa-i Hukuk Cemiyeti adını alarak devamında Kurtuluş Savaşı’nın ordusu olan Kuva-i Milli’yi oluşturmuştur." diye konuştu.

Geçit töreninde kurumlar, okullar ve Edirneli esnaf da yer aldı. Geçit töreni büyük ilgiyle izlendi.

SOLOTÜRK NEFES KESTİ 

Törenler, Selimiye Meydanı’nda Türk Hava Kuvvetleri gösterisi ekibi Solotürk'ün gösteri uçuşuyla devam etti. Sunuculuğunu Üsteğmen Emrah Bayrı’nın yaptığı gösteride F-16’yı kullanan Yüzbaşı Erhan Günar ve yardımcı pilot Yüzbaşı Serdar Doğan, Edirne semalarında Edirnelileri selamladı. Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan Selimiye Camii’nin etrafında dolaşan F-16, adeta Edirnelileri büyüledi, gösteriyi binlerce vatandaş izledi. Edirne Jet Haber